Thema's

Verlies van een naaste

47

Weinig dingen zijn zo ingrijpend in een mensenleven als het verlies van een naaste. Als u uw partner verliest of een ouder, broer, zus of uw beste vriend of vriendin, staat uw leven letterlijk stil. Dat kan kort duren, maar ook heel lang. Soms heeft u het gevoel dat uw leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

 

Verlies gaat samen met rouw. Rouw betekent afwisselend verdriet, boosheid, onbegrip, machteloosheid. Maar ook eenzaamheid: diegene die een vanzelfsprekende plaats in uw leven innam, is er niet meer. Rouw is daarom ook een proces. In dat proces bent u bezig te leren het verlies een plek te geven en uw leven te hervinden. Bij dat proces heeft u anderen nodig. Want het is heel normaal dat u tijdens dat proces wilt praten over uw naaste die u is ontvallen. Hij of zij is dan immers weer een beetje bij u.

 

Lees eens meer over dit onderwerp in het themadossier over rouw. Het bevat relevante filmpjes, artikelen en (website)adressen.

  

Als u meer wilt praten dan u in uw eigen omgeving kunt, dan is Porthos er voor u. Maar ook als u het gevoel heeft dat u in uw eigen omgeving juist niet over uw verlies wilt of kunt praten. Bij Porthos zijn mensen die naar uw verhaal luisteren en u als u dat wilt, kunnen wijzen op mogelijkheden voor verdere hulp.

 

Loop daarom gerust eens bij ons binnen. Een afspraak maken is niet nodig. U kunt ook op andere manieren contact met ons opnemen: telefonisch of via e-mail. We komen graag met u in gesprek.


Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

  1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

    Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

  2. 2 Ik kan de huur niet meer betalen nu ik zonder werk zit, wat nu?

    Kom zo snel mogelijk langs bij Porthos en neem uw financiele gegevens mee (denk aan uw digi-D en BSN-nummer) Wij kijken wat we voor u kunnen doen en helpen u op weg.

  3. 3 Hoe kan ik mijn werk en privé meer met elkaar in balans brengen?

    U kunt de balans tussen werk en privé het beste krijgen, door eerst uw tijdsbesteding na te gaan. Maak om te beginnen een lijst van uw taken thuis en op uw werk. Hoeveel uur bent u bezig? Hoeveel uur houdt u over voor hobby's, sociale contacten of niets doen? Deze lijst is uw werkelijke tijdsbesteding Hoeveel uur heeft u écht nodig om te ontspannen? Wat is reëel? Tip: wees niet zuinig met uw vrije uren, wees zuinig op uzelf! Deze lijst is uw gezonde tijdsbesteding. Maak uw situatie bespreekbaar zodat u niet altijd hoeft te rennen en vliegen. Komt u er niet uit? Porthos kan met u meedenken.