Thema's

Mantelzorg

107

“Mijn vader van 83 woont alleen. Hij is nog vrij goed hoor, doet altijd nog zelf z’n boodschappen en houdt z’n administratie bij. Maar sinds een half jaar ongeveer begint hij wat vergeetachtig te worden. Drie kuipjes margarine in de koelkast maar geen brood. Aanmaningen op de deurmat. Dat soort dingen. Ik heb besloten hem een middag per week te helpen. Van zijn drie kinderen, woon ik tenslotte het dichtst bij...” aldus Ellis de Bruine, 52.

 

Maar de vergeetachtigheid van Ellis’ vader wordt erger en ook zijn lichamelijke klachten nemen toe. Ellis gaat nu per week twee middagen en twee avonden naar hem toe. Maar geleidelijk aan wordt alles haar te veel. Haar gezin gaat eronder lijden en ook zij zelf en haar werk.

 

Ellis is mantelzorger, een niet-professional die veelvuldig zorg verleent aan een naaste. Verleent u ook die zorg en herkent u haar situatie? Weet dan dat u daarin niet alleen hoeft te staan. Porthos biedt u ondersteuning evenals aan de vele andere mantelzorgers.

 

Lees eerst eens meer over mantelzorg in het themadossier mantelzorg met o.a. relevante titels van boeken, artikelen, filmpjes en adressen.

  

Is de mantelzorg inderdaad de oorzaak van de stress die u ondervindt? Zou die verminderen als af en toe een vrijwilliger de zorg van u overneemt? Porthos kan zo iemand voor u regelen of u in contact brengen met andere mantelzorgers waardoor u het gevoel heeft niet alleen te staan. Of onze medewerker neemt gewoon even de tijd om naar uw verhaal te luisteren. Soms is dat al genoeg.

 

Wij komen graag met u in gesprek. Loop vrijblijvend eens binnen bij Porthos of neem op een andere manier contact met ons op. Dit kan telefonisch of via e-mail. Een afspraak maken is niet nodig. U kunt ook meer informatie vinden op www.mantelingwalcheren.nl.


Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

  1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

    Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

  2. 2 Ik kan de huur niet meer betalen nu ik zonder werk zit, wat nu?

    Kom zo snel mogelijk langs bij Porthos en neem uw financiele gegevens mee (denk aan uw digi-D en BSN-nummer) Wij kijken wat we voor u kunnen doen en helpen u op weg.

  3. 3 Hoe kan ik mijn werk en privé meer met elkaar in balans brengen?

    U kunt de balans tussen werk en privé het beste krijgen, door eerst uw tijdsbesteding na te gaan. Maak om te beginnen een lijst van uw taken thuis en op uw werk. Hoeveel uur bent u bezig? Hoeveel uur houdt u over voor hobby's, sociale contacten of niets doen? Deze lijst is uw werkelijke tijdsbesteding Hoeveel uur heeft u écht nodig om te ontspannen? Wat is reëel? Tip: wees niet zuinig met uw vrije uren, wees zuinig op uzelf! Deze lijst is uw gezonde tijdsbesteding. Maak uw situatie bespreekbaar zodat u niet altijd hoeft te rennen en vliegen. Komt u er niet uit? Porthos kan met u meedenken.