Thema's

Eenzaam en somber

46

U heeft geen mensen in uw dagelijkse omgeving met wie u regelmatig een praatje kunt maken? Geen mensen die meer van u afweten dan alleen wat uiterlijke zaken? Uw partner leeft niet meer, uw kinderen en vrienden wonen ver weg, u bent verhuisd naar een nieuwe omgeving of uw werk is weggevallen: het kunnen allemaal zaken zijn die leiden tot eenzaamheid.

 

Gevoelens van eenzaamheid kunnen gepaard gaan met somberheid. U voelt zich down, heeft geen moed om iets te ondernemen, kunt nergens van genieten. Dit soort gevoelens kunnen heel normaal zijn omdat ze passen bij uw gevoel van eenzaamheid of bij een andere omstandigheid. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn waardoor u last heeft van somberheid. Wat ook de oorzaak is, u zou dat gevoel willen doorbreken.

 

Soms is af en toe een luisterend oor al voldoende. Iemand aan wie u over uzelf en uw situatie kunt vertellen waardoor er bij u weer wat ruimte ontstaat. Ruimte om iets op te pakken: een cursus, deelname aan een gespreksgroep, het doen van vrijwilligerswerk. Ruimte ook om op zoek te gaan naar een diepere oorzaak. Is die er? En zo ja, welke en wat kunt u eraan doen? Met hulp van Porthos kunt u die ruimte creëren. Want Porthos biedt een luisterend oor en kent de weg naar deskundigen die u kunnen helpen zoeken naar oorzaken.

 

Lees meer over dit onderwerp in het themadossier over eenzaamheid met relevante boeken, artikelen, filmpjes, websites en een overzicht van adressen van instanties die u kunnen helpen.

 

Wilt u graag weer iets doen waarbij u andere mensen ontmoet? Porthos weet de mogelijkheden. Een gesprek met een Porthosmedewerker biedt u misschien net dat zetje om die ook daadwerkelijk te pakken. Loop daarom eens binnen bij Porthos of neem op een andere manier contact met ons op. Dat kan telefonisch of e-mail. Een afspraak maken is niet nodig.

 

Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

  1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

    Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

  2. 2 Ik kan de huur niet meer betalen nu ik zonder werk zit, wat nu?

    Kom zo snel mogelijk langs bij Porthos en neem uw financiele gegevens mee (denk aan uw digi-D en BSN-nummer) Wij kijken wat we voor u kunnen doen en helpen u op weg.

  3. 3 Hoe kan ik mijn werk en privé meer met elkaar in balans brengen?

    U kunt de balans tussen werk en privé het beste krijgen, door eerst uw tijdsbesteding na te gaan. Maak om te beginnen een lijst van uw taken thuis en op uw werk. Hoeveel uur bent u bezig? Hoeveel uur houdt u over voor hobby's, sociale contacten of niets doen? Deze lijst is uw werkelijke tijdsbesteding Hoeveel uur heeft u écht nodig om te ontspannen? Wat is reëel? Tip: wees niet zuinig met uw vrije uren, wees zuinig op uzelf! Deze lijst is uw gezonde tijdsbesteding. Maak uw situatie bespreekbaar zodat u niet altijd hoeft te rennen en vliegen. Komt u er niet uit? Porthos kan met u meedenken.