Thema's

Vrijwilligerswerk

53

Uw kennis en ervaring kosteloos ter beschikking stellen. Volgens velen is het de beste manier om gezond en fit te blijven.

 

Steeds meer senioren kiezen daarom voor vrijwilligerswerk. Van licht administratief werk tot en onderhouden van een tuin of op bezoek gaan bij ernstig zieken. Ook de samenleving vaart er wel bij als senioren hun talenten blijven inzetten.

 

Iedereen heeft een andere reden voor het doen van vrijwilligerswerk. De één wil er vooral iets van leren, de ander wil onder de mensen komen. Vrijwilligerswerk draagt hoe dan ook bij aan uw persoonlijke ontwikkeling. Iets kunnen betekenen voor de maatschappij is misschien wel uw belangrijkste motivatie om vrijwilligerswerk te doen. Er zijn talloze organisaties die met smart op u zitten te wachten.

 

Lees meer over vrijwilligerswerk in het themadossier.

 

Zoekt u vrijwilligerswerk?

Bent u benieuwd naar de laatste vrijwilligersvacatures? Of wilt u meer informatie? Zijn er vragen over de voorwaarden of contracten? Voor al uw vragen over vrijwilligerswerk kunt u terecht bij onderstaande organisaties.

 

In Middelburg helpen de medewerkers van SWM Samen Vrijwillig u graag. Ook vindt u veel informatie én de vrijwilligersvacatures op www.welzijnmiddelburg.nl/vrijwilligerswerk.

 

In Porthos Vlissingen is het Vrijwilligerspunt Vlissingen ondergebracht, kijk voor het actuele aanbod van vacatures en meer informatie op www.vrijwilligerspuntvlissingen.nl

 

Bent u woonachtig in de gemeente Veere? Stichting Welzijn Veere helpt u bij het zoeken naar vrijwilligerswerk of vrijwilligers voor uw vereniging. De online vacaturebank vindt u op http://welzijnveere.nl/vrijwilligers

 

 

Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

 1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

  Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

 2. 2 Ik kan niet meer met de trein reizen. Hoe kan ik nu nog op bezoek bij mijn dochter?

  Indien u niet in staat bent om gebruik te maken van gewone vervoersmogelijkheden zoals het openbaar vervoer, de fiets of de brommer, kunt u in aanmerking komen voor een vervoersvoorziening. Veel is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 3. 3 Zelf mijn huishouden doen lukt me niet, wat nu?

  U kunt hulp bij het huishouden krijgen als u (tijdelijk) door ziekte of handicap uw huishouden niet zelf kunt doen. Er komt dan regelmatig een huishoudelijke hulp bij u thuis. Bij hulp bij het huishouden moet u denken aan iemand die verschillende soorten huishoudelijk werk voor u doet. Bijvoorbeeld stofzuigen, ramen lappen, boodschappen doen. bij hulp bij het huishouden moet u niet denken aan iemand die u helpt bij douchen of aankleden. Dat valt namelijk onder persoonlijke verzorging. Deze vorm van hulpverlening wordt niet via de Wmo geregeld, maar via de AWBZ.

  Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden wordt gekeken naar uw gezondheidssituatie en leefsituatie. Er wordt bekeken wat u zelf aankunt en wat uw huisgenoten kunnen doen. Er wordt bij de  vaststelling van hulp bij het huishouden uit gegaan van 'gebruikelijke zorg'. Dit is de zorg die huisgenoten aan elkaar bieden. Mocht u geen huisgenoten hebben die u kunnen helpen, dan kunt u een beroep doen op professionele hulp. Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen.

  Er zijn meerdere mogelijkheden afhankelijk van uw situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 4. 4 Door mijn operatie kan ik tijdelijk niet meer zelf koken, waar kan ik maaltijden bestellen?

  Er zijn een aantal mogelijkheden, we zetten ze graag met u op een rij. Als het voor u moeilijk is om zelf naar Porthos te komen, bijvoorbeeld om dat u net geopereerd bent kunt u dat aan ons doorgeven zodat we daar een oplossing voor kunnen vinden.