Thema's

Scootmobiel

117

Actief blijven zolang als het kan. Als u een beperking heeft, hoeft het niet te betekenen dat u ook thuis moet blijven zitten.

 

Een scootmobiel kan u de mogelijkheid bieden er zelf nog op uit te trekken. De populariteit van het eenvoudig te bedienen vervoermiddel is groot. De scootmobiel is bedoeld om u buiten mee te verplaatsen. Het rijdt op een elektromotor, dit is een accu die u regelmatig moet opladen. Hoe ver de het vervoersmiddel kan rijden met een opgeladen accu verschilt per merk. Ook de snelheid verschilt, maar ligt meestal rond de twaalf kilometer per uur.

 

Soms geeft een gemeente een scootmobieltraining om u te leren rijden. WMO staat voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO heeft als doel dat iedereen kan deelnemen aan de samenleving. Via de WMO kunt u ondersteuning krijgen van uw gemeente. De WMO-voorziening voor scootmobielen is er voor iedereen die door ziekte of een beperking problemen heeft met het verplaatsen in of rondom de leefomgeving.

 

De aangevraagde voorziening dient wel langdurig noodzakelijk te zijn. De gemeente brengt voor scootmobielen een eigen bijdrage in rekening. Heeft u vragen over de aanvraag van een scootmobiel? Of over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)? Heeft u misschien ook een andere zorg- en of hulpvraag? U bent welkom bij Porthos zonder afspraak. U kunt ook op een andere manier contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch of via e-mail. In Porthos zitten wij voor u klaar.

 

 

Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

 1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

  Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

 2. 2 Ik kan niet meer met de trein reizen. Hoe kan ik nu nog op bezoek bij mijn dochter?

  Indien u niet in staat bent om gebruik te maken van gewone vervoersmogelijkheden zoals het openbaar vervoer, de fiets of de brommer, kunt u in aanmerking komen voor een vervoersvoorziening. Veel is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 3. 3 Zelf mijn huishouden doen lukt me niet, wat nu?

  U kunt hulp bij het huishouden krijgen als u (tijdelijk) door ziekte of handicap uw huishouden niet zelf kunt doen. Er komt dan regelmatig een huishoudelijke hulp bij u thuis. Bij hulp bij het huishouden moet u denken aan iemand die verschillende soorten huishoudelijk werk voor u doet. Bijvoorbeeld stofzuigen, ramen lappen, boodschappen doen. bij hulp bij het huishouden moet u niet denken aan iemand die u helpt bij douchen of aankleden. Dat valt namelijk onder persoonlijke verzorging. Deze vorm van hulpverlening wordt niet via de Wmo geregeld, maar via de AWBZ.

  Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden wordt gekeken naar uw gezondheidssituatie en leefsituatie. Er wordt bekeken wat u zelf aankunt en wat uw huisgenoten kunnen doen. Er wordt bij de  vaststelling van hulp bij het huishouden uit gegaan van 'gebruikelijke zorg'. Dit is de zorg die huisgenoten aan elkaar bieden. Mocht u geen huisgenoten hebben die u kunnen helpen, dan kunt u een beroep doen op professionele hulp. Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen.

  Er zijn meerdere mogelijkheden afhankelijk van uw situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 4. 4 Door mijn operatie kan ik tijdelijk niet meer zelf koken, waar kan ik maaltijden bestellen?

  Er zijn een aantal mogelijkheden, we zetten ze graag met u op een rij. Als het voor u moeilijk is om zelf naar Porthos te komen, bijvoorbeeld om dat u net geopereerd bent kunt u dat aan ons doorgeven zodat we daar een oplossing voor kunnen vinden.