Thema's

Rouw

44

Een partner verliezen. Een kind dat sterft. Een goede vriend die overlijdt. De klap komt altijd hard aan.

 

Als iemand die u lief hebt sterft, staat de wereld op z'n kop. Het is een traumatische ervaring en het kost veel tijd om het een plekje te geven. De draad weer oppakken kan een enorme opgave zijn. Hoe nauwer de banden met de gestorven persoon zijn, des te groter de invloed van dat verlies.


Het verwerkingsproces van verlies is voor iedereen anders. Misschien deelt u uw gevoelens het liefst met anderen, wellicht houdt u alle emotie liever voor uzelf. Stemmingswisselingen en veel verdriet horen erbij. Het hoort bij rouwen en het geeft u de mogelijkheid het verlies te verwerken.

 

Waarschijnlijk ervaart u rouw op een andere manier dan jonge mensen. Dat kan komen omdat de levensfase waarin u zich bevindt anders is. Op hogere leeftijd word je nu eenmaal meer geconfronteerd met de dood. Dood van familieleden, vrienden en bekenden.

 

Ook al lijkt de dood dichterbij te staan op hogere leeftijd, het kan behoorlijke psychische en lichamelijke gevolgen hebben als iemand in uw omgeving overlijdt. Misschien heeft u erg veel moeite u aan de nieuwe situatie aan te passen. Voelt u zich door het verlies enorm kwetsbaar of ontbreekt na het sterfgeval nog ieder doel in uw leven.

 

Lees eens meer over dit onderwerp in het themadossier over rouw. Het bevat relevante filmpjes, artikelen en (website)adressen.

 

Heeft u naar aanleiding van een sterfgeval behoefte aan een luisterend oor? Of kunt u ondersteuning gebruiken bij het verwerkingsproces? Lukt het maar niet de draad weer op te pakken? Misschien kan een afleidende activiteit of vrijwilligerswerk u al helpen. Het kan ook zijn dat u professionele hulp nodig heeft. U kunt bij Porthos terecht. Kom langs, bel, chat of stuur een e-mail. U bent altijd welkom, een afspraak maken is niet nodig.

 

Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

 1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

  Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

 2. 2 Ik kan niet meer met de trein reizen. Hoe kan ik nu nog op bezoek bij mijn dochter?

  Indien u niet in staat bent om gebruik te maken van gewone vervoersmogelijkheden zoals het openbaar vervoer, de fiets of de brommer, kunt u in aanmerking komen voor een vervoersvoorziening. Veel is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 3. 3 Zelf mijn huishouden doen lukt me niet, wat nu?

  U kunt hulp bij het huishouden krijgen als u (tijdelijk) door ziekte of handicap uw huishouden niet zelf kunt doen. Er komt dan regelmatig een huishoudelijke hulp bij u thuis. Bij hulp bij het huishouden moet u denken aan iemand die verschillende soorten huishoudelijk werk voor u doet. Bijvoorbeeld stofzuigen, ramen lappen, boodschappen doen. bij hulp bij het huishouden moet u niet denken aan iemand die u helpt bij douchen of aankleden. Dat valt namelijk onder persoonlijke verzorging. Deze vorm van hulpverlening wordt niet via de Wmo geregeld, maar via de AWBZ.

  Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden wordt gekeken naar uw gezondheidssituatie en leefsituatie. Er wordt bekeken wat u zelf aankunt en wat uw huisgenoten kunnen doen. Er wordt bij de  vaststelling van hulp bij het huishouden uit gegaan van 'gebruikelijke zorg'. Dit is de zorg die huisgenoten aan elkaar bieden. Mocht u geen huisgenoten hebben die u kunnen helpen, dan kunt u een beroep doen op professionele hulp. Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen.

  Er zijn meerdere mogelijkheden afhankelijk van uw situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 4. 4 Door mijn operatie kan ik tijdelijk niet meer zelf koken, waar kan ik maaltijden bestellen?

  Er zijn een aantal mogelijkheden, we zetten ze graag met u op een rij. Als het voor u moeilijk is om zelf naar Porthos te komen, bijvoorbeeld om dat u net geopereerd bent kunt u dat aan ons doorgeven zodat we daar een oplossing voor kunnen vinden.