Thema's

Leven met een beperking

113

Gewoon meedoen met onze maatschappij. Vanzelfsprekend zijn er mogelijkheden genoeg als u een chronische ziekte of een beperking heeft. Toch lijkt het niet altijd makkelijk een gelijkwaardige positie in de samenleving te krijgen. Het kan uw incasseringsvermogen op de proef stellen.


Familie en geliefden zullen u vast ondersteunen. Maar misschien ervaart u wel dat zij druk zijn, ver weg wonen of de druk niet aankunnen. Voelt u zich alleen en geïsoleerd. In zulke situaties is het moeilijk om zelf het heft in handen te nemen. Het is wellicht noodzakelijk om extra zorg en hulp  in te schakelen.


Gelukkig zijn er dan veel mogelijkheden. Zorg thuis of hulp van vrijwilligers kan uitkomst bieden. Diverse regelingen en vormen van zorg kunnen het u makkelijker maken.  In Porthos kunt u hierover allerlei informatie vinden.


Heeft u vragen over uw situatie? Een ziekte of handicap kan veel invloed hebben. Misschien heeft u extra ondersteuning nodig. Welke mogelijkheden daarvoor zijn, hangt af van uw situatie. Mantelzorg, thuiszorg, WMO.

 

Wilt u meer weten? Lees eens het speciale themadossier over leven met een beperking. Hier vindt u allerlei informatie, filmpjes, artikelen en relevante (website)adressen over dit onderwerp.

 

Heeft u een hulpvraag en komt u er niet uit? Kom dan naar Porthos, bel of stuur een e-mail. Wij helpen u graag.


Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

 1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

  Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

 2. 2 Ik kan niet meer met de trein reizen. Hoe kan ik nu nog op bezoek bij mijn dochter?

  Indien u niet in staat bent om gebruik te maken van gewone vervoersmogelijkheden zoals het openbaar vervoer, de fiets of de brommer, kunt u in aanmerking komen voor een vervoersvoorziening. Veel is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 3. 3 Zelf mijn huishouden doen lukt me niet, wat nu?

  U kunt hulp bij het huishouden krijgen als u (tijdelijk) door ziekte of handicap uw huishouden niet zelf kunt doen. Er komt dan regelmatig een huishoudelijke hulp bij u thuis. Bij hulp bij het huishouden moet u denken aan iemand die verschillende soorten huishoudelijk werk voor u doet. Bijvoorbeeld stofzuigen, ramen lappen, boodschappen doen. bij hulp bij het huishouden moet u niet denken aan iemand die u helpt bij douchen of aankleden. Dat valt namelijk onder persoonlijke verzorging. Deze vorm van hulpverlening wordt niet via de Wmo geregeld, maar via de AWBZ.

  Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden wordt gekeken naar uw gezondheidssituatie en leefsituatie. Er wordt bekeken wat u zelf aankunt en wat uw huisgenoten kunnen doen. Er wordt bij de  vaststelling van hulp bij het huishouden uit gegaan van 'gebruikelijke zorg'. Dit is de zorg die huisgenoten aan elkaar bieden. Mocht u geen huisgenoten hebben die u kunnen helpen, dan kunt u een beroep doen op professionele hulp. Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen.

  Er zijn meerdere mogelijkheden afhankelijk van uw situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 4. 4 Door mijn operatie kan ik tijdelijk niet meer zelf koken, waar kan ik maaltijden bestellen?

  Er zijn een aantal mogelijkheden, we zetten ze graag met u op een rij. Als het voor u moeilijk is om zelf naar Porthos te komen, bijvoorbeeld om dat u net geopereerd bent kunt u dat aan ons doorgeven zodat we daar een oplossing voor kunnen vinden.