Thema's

Hulp bij formulieren

25

Veel mensen vinden het moeilijk om formulieren in te vullen of de administratie thuis goed op orde te brengen en te houden.

 

Sommige formulieren zijn erg lastig in te vullen of worden niet goed begrepen. Zaken als belastingen, verzekeringen, hulpmiddelen, zorg- en huurtoeslagen, uitkeringen en paperassen over de algemene ouderdomswet overzichtelijk houden kan een grote klus zijn. Gelukkig is er in Middelburg de Formulierenbrigade en in Vlissingen kunt u hiervoor terecht bij ouderenadviseurs van Humanitas


Veel mensen zijn niet op de hoogte van de regelingen en voorzieningen waar ze recht op hebben. Of vinden ze het moeilijk om deze aan te vragen. Hierdoor laten de mensen geld liggen waar ze mogelijk recht op hebben. Dat is zonde, zeker als u een laag inkomen hebt. Juist dan hebt u deze voorzieningen nodig. Ook hierbij helpen en adviseren de medewerkers van Humanitas en de Formulierenbrigade.


De Formulierenbrigade valt onder Maatschappelijk Werk Walcheren, afdeling Sociaal Raadsliedenwerk. De medewerkers zijn te vinden in Porthos, waar u op de inloopspreekuren zonder afspraak terecht kunt voor hulp bij het invullen van formulieren.

Op de volgende dagen is er inloopspreekuur van De Formulierenbrigade:

 

Middelburg
Maandag, dinsdag en donderdagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur in Porthos, Sint Sebastiaanstraat 12.

Vlissingen
Maandag en woensdag van 09.00 tot 12.00 uur in de Combinatie, Pablo Picassoplein 126.

 

Tijdens vakantieperiodes kunnen de spreekuren afwijken; het beste is eerst even te bellen of er spreekuur is om teleurstelling te voorkomen.


Het telefoonnummer is: 0118-448844Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

 1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

  Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

 2. 2 Ik kan niet meer met de trein reizen. Hoe kan ik nu nog op bezoek bij mijn dochter?

  Indien u niet in staat bent om gebruik te maken van gewone vervoersmogelijkheden zoals het openbaar vervoer, de fiets of de brommer, kunt u in aanmerking komen voor een vervoersvoorziening. Veel is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 3. 3 Zelf mijn huishouden doen lukt me niet, wat nu?

  U kunt hulp bij het huishouden krijgen als u (tijdelijk) door ziekte of handicap uw huishouden niet zelf kunt doen. Er komt dan regelmatig een huishoudelijke hulp bij u thuis. Bij hulp bij het huishouden moet u denken aan iemand die verschillende soorten huishoudelijk werk voor u doet. Bijvoorbeeld stofzuigen, ramen lappen, boodschappen doen. bij hulp bij het huishouden moet u niet denken aan iemand die u helpt bij douchen of aankleden. Dat valt namelijk onder persoonlijke verzorging. Deze vorm van hulpverlening wordt niet via de Wmo geregeld, maar via de AWBZ.

  Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden wordt gekeken naar uw gezondheidssituatie en leefsituatie. Er wordt bekeken wat u zelf aankunt en wat uw huisgenoten kunnen doen. Er wordt bij de  vaststelling van hulp bij het huishouden uit gegaan van 'gebruikelijke zorg'. Dit is de zorg die huisgenoten aan elkaar bieden. Mocht u geen huisgenoten hebben die u kunnen helpen, dan kunt u een beroep doen op professionele hulp. Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen.

  Er zijn meerdere mogelijkheden afhankelijk van uw situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 4. 4 Door mijn operatie kan ik tijdelijk niet meer zelf koken, waar kan ik maaltijden bestellen?

  Er zijn een aantal mogelijkheden, we zetten ze graag met u op een rij. Als het voor u moeilijk is om zelf naar Porthos te komen, bijvoorbeeld om dat u net geopereerd bent kunt u dat aan ons doorgeven zodat we daar een oplossing voor kunnen vinden.