Thema's

Geweld en mishandeling

114

Mishandeling, verwaarlozing, bedroevende zorg. Een op de twintig 65-plussers is slachtoffer van huiselijk geweld.


Veel mensen verstaan onder huiselijk geweld vooral mishandeling van vrouwen of seksueel misbruik van kinderen. Maar helaas is geweld op ouderen niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

 

Er zijn allerlei oorzaken. Ouderenmishandeling kan voortvloeien uit ontspoorde zorg. Bijvoorbeeld door onmacht of overbelasting van verzorgers. Er bestaan ook situaties waarin bewust wordt mishandeld, bijvoorbeeld door uw partner, een bekende of zelfs uw kind.


Wordt u geslagen? Wordt u uitgescholden? Wordt u bedreigd of gestalkt? Wordt u gedwongen uw geld af te staan? Dit kán niet en mág niet. Het is strafbaar. U heeft het recht om voor uzelf op te komen en uw eigen leven in de hand te nemen.

 

Het is erg moeilijk om toe te geven dat het u overkomt. U hoopt dat het vanzelf overgaat. Maar huiselijk geweld stopt niet vanzelf. Alleen u kunt zelf iets doen. Kunt u hier hulp bij gebruiken? De eerste stap naar een oplossing voor huiselijk geweld is erover lezen.

 

U kunt op deze site meer lezen in het themadossier over ouderenmishandeling. U vindt hier onder andere relevante websites, artikelen, filmpjes en boeken.

 

Vervolgens kunt u ook de stap zetten door contact op te nemen met Porthos. We nemen u serieus en samen zoeken we naar een oplossing! Onze medewerkers hebben geheimhoudingsplicht, dus huiver niet contact met ons op te nemen. Dit kan telefonisch of via e-mail. Natuurlijk bent u ook van harte welkom op onze locatie. Een afspraak maken is niet nodig.

Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

 1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

  Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

 2. 2 Ik kan niet meer met de trein reizen. Hoe kan ik nu nog op bezoek bij mijn dochter?

  Indien u niet in staat bent om gebruik te maken van gewone vervoersmogelijkheden zoals het openbaar vervoer, de fiets of de brommer, kunt u in aanmerking komen voor een vervoersvoorziening. Veel is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 3. 3 Zelf mijn huishouden doen lukt me niet, wat nu?

  U kunt hulp bij het huishouden krijgen als u (tijdelijk) door ziekte of handicap uw huishouden niet zelf kunt doen. Er komt dan regelmatig een huishoudelijke hulp bij u thuis. Bij hulp bij het huishouden moet u denken aan iemand die verschillende soorten huishoudelijk werk voor u doet. Bijvoorbeeld stofzuigen, ramen lappen, boodschappen doen. bij hulp bij het huishouden moet u niet denken aan iemand die u helpt bij douchen of aankleden. Dat valt namelijk onder persoonlijke verzorging. Deze vorm van hulpverlening wordt niet via de Wmo geregeld, maar via de AWBZ.

  Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden wordt gekeken naar uw gezondheidssituatie en leefsituatie. Er wordt bekeken wat u zelf aankunt en wat uw huisgenoten kunnen doen. Er wordt bij de  vaststelling van hulp bij het huishouden uit gegaan van 'gebruikelijke zorg'. Dit is de zorg die huisgenoten aan elkaar bieden. Mocht u geen huisgenoten hebben die u kunnen helpen, dan kunt u een beroep doen op professionele hulp. Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen.

  Er zijn meerdere mogelijkheden afhankelijk van uw situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 4. 4 Door mijn operatie kan ik tijdelijk niet meer zelf koken, waar kan ik maaltijden bestellen?

  Er zijn een aantal mogelijkheden, we zetten ze graag met u op een rij. Als het voor u moeilijk is om zelf naar Porthos te komen, bijvoorbeeld om dat u net geopereerd bent kunt u dat aan ons doorgeven zodat we daar een oplossing voor kunnen vinden.