Thema's

Eenzaamheid en depressie

61

Weinig energie en lichamelijke ongemakken. Het kan zijn dat u last heeft van somberheid, lusteloosheid en eenzaamheid. Dierbaren zijn misschien gestorven, sociale contacten zijn afgenomen. Omdat het niet vanzelfsprekend is dat ouderen last hebben van deze klachten – het wordt immers toegeschreven aan de leeftijd – kan het ook wijzen op een depressie.

 

Bent u extreem somber en heeft u het gevoel binnen leeg of dood te zijn? Bent u lusteloos en heeft u veel last van lichamelijke klachten of vergeetachtigheid? Misschien vindt u het moeilijk te praten over uw gevoelens. Het is u wellicht niet geleerd te klagen. Vindt u het logisch dat u somber bent omdat u veel heeft moeten inleveren? Zijn de dagen te lang en voelt u zich erg alleen? Door weinig contacten erg eenzaam? De kans is groot dat u last heeft van een beginnende depressie.

 

In Porthos kijken we graag samen met u naar uw situatie. Zijn bovengenoemde depressieklachten herkenbaar? Dan zoeken we graag naar professionele hulp voor u.

 

Bent u eenzaam en op zoek naar contact? Misschien is vrijwilligerswerk iets voor u. Wilt u graag praten met lotgenoten? In de woonservicezones in Middelburg en bij de ontmoetingsplaatsen in Vlissingen worden veel activiteiten voor senioren georganiseerd.

 

Meer weten? Lees meer over dit onderwerp in het themadossier over eenzaamheid of in het themadossier over depressie met relevante boeken, artikelen, filmpjes, websites en een overzicht van adressen van instanties die u kunnen helpen.

 

Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

 1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

  Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

 2. 2 Ik kan niet meer met de trein reizen. Hoe kan ik nu nog op bezoek bij mijn dochter?

  Indien u niet in staat bent om gebruik te maken van gewone vervoersmogelijkheden zoals het openbaar vervoer, de fiets of de brommer, kunt u in aanmerking komen voor een vervoersvoorziening. Veel is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 3. 3 Zelf mijn huishouden doen lukt me niet, wat nu?

  U kunt hulp bij het huishouden krijgen als u (tijdelijk) door ziekte of handicap uw huishouden niet zelf kunt doen. Er komt dan regelmatig een huishoudelijke hulp bij u thuis. Bij hulp bij het huishouden moet u denken aan iemand die verschillende soorten huishoudelijk werk voor u doet. Bijvoorbeeld stofzuigen, ramen lappen, boodschappen doen. bij hulp bij het huishouden moet u niet denken aan iemand die u helpt bij douchen of aankleden. Dat valt namelijk onder persoonlijke verzorging. Deze vorm van hulpverlening wordt niet via de Wmo geregeld, maar via de AWBZ.

  Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden wordt gekeken naar uw gezondheidssituatie en leefsituatie. Er wordt bekeken wat u zelf aankunt en wat uw huisgenoten kunnen doen. Er wordt bij de  vaststelling van hulp bij het huishouden uit gegaan van 'gebruikelijke zorg'. Dit is de zorg die huisgenoten aan elkaar bieden. Mocht u geen huisgenoten hebben die u kunnen helpen, dan kunt u een beroep doen op professionele hulp. Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen.

  Er zijn meerdere mogelijkheden afhankelijk van uw situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 4. 4 Door mijn operatie kan ik tijdelijk niet meer zelf koken, waar kan ik maaltijden bestellen?

  Er zijn een aantal mogelijkheden, we zetten ze graag met u op een rij. Als het voor u moeilijk is om zelf naar Porthos te komen, bijvoorbeeld om dat u net geopereerd bent kunt u dat aan ons doorgeven zodat we daar een oplossing voor kunnen vinden.