Thema's

Collectief vervoer

116

Bent u slecht ter been of rolstoelgebonden? Zijn er andere oorzaken waardoor het voor u lastig is zelfstandig te reizen? Dan is er speciaal voor u het collectief vervoer.

 

Collectief vervoer wil zeggen dat er zoveel mogelijk samen in dezelfde richting wordt gereisd. Door samen te reizen is het vervoer goedkoper dan individueel taxivervoer. Daarom hebben de Walcherse gemeenten besloten om collectief vervoer met minibusjes, taxi’s en rolstoelbusjes aan te bieden.

 

Het collectief vervoer maakt onderdeel uit van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). U wordt vervoerd van deur tot deur of van deur tot een halte, bijvoorbeeld het station. U bestelt het vervoer zelf, minimaal anderhalf uur voordat u wilt vertrekken. Houd er rekening mee dat u meestal niet direct naar uw bestemming rijdt. U reist immers met meer mensen tegelijk, en vaak is een omweg nodig om iemand anders op te halen of ergens af te zetten.

 

Het vervoersgebied heeft betrekking op Walcheren, Noord-Beveland en Zuid-Beveland tot het ‘Kanaal door Zuid-Beveland.  De kosten van uw rit bestaan uit een starttarief en een tarief per gereden kilometer. Het starttarief is € 1,00. Vervolgens betaalt u per kilometer € 0,15. Na 25 kilometer betaalt u € 1,50 per kilometer.

 

Wilt u meer weten over het collectief vervoer? Over de voorwaarden? Heeft u vragen over de vervoerspas, het meereizen van begeleiders of over de op-tijd-garantie? Zijn er vragen over de WMO?  Kijk eerst bij de veel gestelde vragen over dit onderwerp.

U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen: telefonisch of via e-mail. Natuurlijk bent u ook van harte welkom op onze locatie. Een afspraak maken is niet nodig. Wij helpen u graag.

 

Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

 1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

  Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

 2. 2 Ik kan niet meer met de trein reizen. Hoe kan ik nu nog op bezoek bij mijn dochter?

  Indien u niet in staat bent om gebruik te maken van gewone vervoersmogelijkheden zoals het openbaar vervoer, de fiets of de brommer, kunt u in aanmerking komen voor een vervoersvoorziening. Veel is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 3. 3 Zelf mijn huishouden doen lukt me niet, wat nu?

  U kunt hulp bij het huishouden krijgen als u (tijdelijk) door ziekte of handicap uw huishouden niet zelf kunt doen. Er komt dan regelmatig een huishoudelijke hulp bij u thuis. Bij hulp bij het huishouden moet u denken aan iemand die verschillende soorten huishoudelijk werk voor u doet. Bijvoorbeeld stofzuigen, ramen lappen, boodschappen doen. bij hulp bij het huishouden moet u niet denken aan iemand die u helpt bij douchen of aankleden. Dat valt namelijk onder persoonlijke verzorging. Deze vorm van hulpverlening wordt niet via de Wmo geregeld, maar via de AWBZ.

  Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden wordt gekeken naar uw gezondheidssituatie en leefsituatie. Er wordt bekeken wat u zelf aankunt en wat uw huisgenoten kunnen doen. Er wordt bij de  vaststelling van hulp bij het huishouden uit gegaan van 'gebruikelijke zorg'. Dit is de zorg die huisgenoten aan elkaar bieden. Mocht u geen huisgenoten hebben die u kunnen helpen, dan kunt u een beroep doen op professionele hulp. Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen.

  Er zijn meerdere mogelijkheden afhankelijk van uw situatie. Porthos kan met u meedenken en u helpen met uw eventuele aanvraag.

 4. 4 Door mijn operatie kan ik tijdelijk niet meer zelf koken, waar kan ik maaltijden bestellen?

  Er zijn een aantal mogelijkheden, we zetten ze graag met u op een rij. Als het voor u moeilijk is om zelf naar Porthos te komen, bijvoorbeeld om dat u net geopereerd bent kunt u dat aan ons doorgeven zodat we daar een oplossing voor kunnen vinden.