Thema's

Scheiding en relatieproblemen

118

Er is bijna geen situatie die zo complex is als een scheiding. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Zodra u aan uw kind vertelt dat papa en mama uit elkaar gaan, kunt u te maken krijgen met heftige emoties. Kwaad, verdrietig, opgelucht, bang, schuldig en eenzaam.

 

Ieder kind ervaart een scheiding op zijn eigen manier. Hoe een kind het beleeft, hangt af van het karakter en de leeftijd. Vanzelfsprekend heeft de manier van scheiden hierop ook een grote invloed.

 

Relatieproblemen kunnen eveneens veel stress met zich meebrengen, zowel voor uzelf als voor uw kinderen. Ook al maakt u geen ruzie waar zij bij zijn, kinderen zijn nu eenmaal zeer gevoelig voor spanningen in huis. De emoties van kinderen in dergelijke situaties kunnen zeer heftig zijn.


Veel kinderen kunnen tijdens of vlak na de scheiding niet kiezen tussen hun ouders. Dit loyaliteitsconflict kan een enorme druk veroorzaken. Deze bezorgdheid kan resulteren in een teruggetrokken, angstig en stil kind. Misschien denkt uw kind wel de oorzaak te zijn van het uit elkaar gaan. Vooral jonge kinderen hebben hier last van. Het kan gebeuren dat uw kind blijft hopen dat het goed komt. Pubers maken zich behoorlijk veel zorgen. Sommigen zoeken buitenshuis afleiding op, terwijl andere pubers juist verantwoordelijkheden in het gezin op zich nemen.


Bent u gescheiden of gaat u scheiden? Heeft u relatieproblemen? Gaat het daarom met uw kind(eren) niet goed? Misschien heeft uw kind zelf steun nodig omdat het bijvoorbeeld niet goed gaat op school? Maakt u zich zorgen om de sociale contacten? Wilt u zelf uw hart luchten? In Porthos helpen wij u graag!


U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen: telefonisch of via e-mail. Natuurlijk bent u ook van harte welkom op onze locatie. Een afspraak maken is niet nodig.

 

Op de website rechtwijzer.nl vind u ook veel informatie en u kunt hier uw scheiding online regelen. 

Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

 1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

  Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

 2. 2 Mijn dochter van 3 wil niet eten

  Je hoort vaak dat peuters slechte eters zijn en dat er een hele strijd kan ontstaan om het eten toch naar binnen te krijgen. Dat peuters slechte eters zijn, lijkt vaak alleen zo. Na hun groeispurt als baby komt de groei in een wat rustiger vaarwater; uw peuter heeft wat minder voeding nodig. Houdt in de gaten: is mijn kind levendig en gezond? Groeit het? Dan is er niets aan de hand. Uw kind eet heus ‘vanzelf’ als het trek heeft. Maak er geen strijd van. Peuters ontdekken net hun eigen wil en kunnen uw aandringen om te eten makkelijk aanwenden om die eens goed uit te proberen. Daar wordt de sfeer aan tafel niet leuker van. Geef uw kind gewoon de tijd, of laat hem zelf eten. Desnoods helpt u een handje.  Is iedereen klaar en hoeft uw peuter niet meer? Dan kan het bordje weg. Komt u er niet uit?Neem dan contact op met Porthos.

 3. 3 Heb ik als ouder invloed op hoe snel mijn kind zindelijk wordt?

  Eerlijk gezegd niet. uw kind moet dat zelf doen. Het best kunt u afwachten tot uw kind er zelf aan toe is. Hoe fanatieker ouders proberen hun kind snel zindelijk te krijgen, hoe meer kans u heeft dat uw kind gaat dwarsliggen. U kunt wel een handje helpen. Bijvoorbeeld door uw peuter te prijzen als hij zijn ‘boodschap’ in het potje heeft gedeponeerd.V  or de meeste kinderen geldt dat de nachtzindelijkheid vrij snel volgt op de dagzindelijkheid. Toch plast één op de tien kinderen van vijf jaar nog in zijn bed. Dat zijn vaker jongens dan meisjes. Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn, waar het kind niets aan kan doen. Als uw kind op zijn/haar zevende nog steeds bedplast, ga dan eens langs bij de dokter.Komt u er niet uit? Neem dan contact op met Porthos.

 4. 4 Mijn (ex-) partner en ik hebben verschillende ideeën over opvoeden

  Het komt vaak voor dat ouders verschillende opvoedingsideeën hebben. U komt  beiden uit een ander gezin, en u hebt bovendien allebei een eigen persoonlijkheid. Het is belangrijk dat u samen afspraken maakt over de opvoeding. Meestal is dat een tussenweg tussen de aanpak van u en die van uw partner. Komt u er samen niet uit? Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met Porthos.

 5. 5 Wij hebben kinderen en gaan scheiden, wat houdt een ouderschapsplan in?

  In een ouderschapsplan staan onderwerpen beschreven als:


  ·         Elk kind is uniek, waar wilt u als  ouders rekening mee houden.

  ·         Woon-  en zorg verdeling.

  ·         Regeling van de vakanties, feestdagen, verjaardagen etc..

  ·         Hoe verlopen de onderlinge overleg momenten, wat te doen bij conflicten

  ·         Wie onderhoudt de contacten met school, arts, vereniging etc.

  ·         Wel of geen co-ouderschap.

  ·         Financiële zaken als kinderbijslag, alimentatie, etc.


  Kortom, wat is belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind, waar kunt u nu al rekening mee houden en hoe legt u dat vast in heldere afspraken. Voorbeelden van een ouderschapsplan kunt u gratis op internet vinden. Hulp nodig bij het samen invullen? Neem dan contact op met Porthos.

 6. 6 Ik ben zwanger. Waar kan ik terecht als ik mij wil aanmelden voor zwangerschapsgym?

  Er is geen cursusaanbod meer voor aanstaande ouders vanuit de GGD Zeeland. Voortzetting van de zwangerschapscursus vindt per 1 mei 2012 plaats door Fysiotherapie Westerzicht, voor meer info zie www.fysiotherapiewesterzicht.nl

  Aanstaande ouders in Walcheren kunnen ook terecht in de oosterschelderegio of in Zeeuws-Vlaanderen voor het gratis cursusaanbod vanuit de GGD. Ook kunnen zij terecht bij diverse particuliere aanbieders van zwangerschapsgymnastiek.  In veel gevallen worden de kosten hiervan (deels) gedekt door de eigen (aanvullende) zorgverzekering. Voor actuele info zie ook: http://www.ggdzeeland.nl/doelgroepen/ouderpagina/infoaanstaandeouders