Thema's

Puberteit

124

Een heftige klus kan het zijn: uw kind is puber.

 

Uw zoon of dochter ontwikkelt zijn of haar identiteit, experimenteert en bepaalt alles zelf. De weg naar volwassenheid is ingeslagen. Vaak gaat het zonder slag of stoot. Soms kan het verleggen van grenzen het bloed onder uw nagels vandaan halen. De ontwikkelingsfase waarin uw kind geslachtsrijp wordt, heet de puberteit.

 

Wanneer deze fase van ontwikkeling begint, is per kind verschillend.  Tussen jongens en meisjes zit ook verschil. In het algemeen begint de puberteit tussen de tien en twaalf jaar.

 

Een groeispurt is het eerste teken van puberteit. Puistjes, grotere borsten, baard in de keel, schaamhaar, baardgroei en striae kunnen symptomen zijn. De hormonen zullen zich tijdens deze periode verder ontwikkelen en er ontstaan andere gevoelens, ook op seksueel gebied.

 

Uw kind moet door een periode vol onzekerheid. Voor u eveneens een verwarrende tijd. U probeert een oogje in het zeil te houden, maar u moet steeds meer vertrouwen op het eigen oordeel en de weerbaarheid van uw kind. In Porthos kunnen wij ons voorstellen dat het voor u en uw kind niet altijd gemakkelijk is.

 

Wilt u meer weten over de lichamelijke veranderingen van uw kind of over hoe om te gaan met seksuele voorlichting? Lees meer over dit onderwerp in het themadossier puberteit met o.a. relevante titels van boeken, artikelen, filmpjes en een overzicht van adressen van instanties die u kunnen helpen.

 

Is uw kind niet meer te hanteren en zit u met uw handen in het haar? Zijn verdergaande acties noodzakelijk omdat uw kind op school problemen heeft?  

Of kom eens langs bij Porthos. Een afspraak maken is niet nodig. U kunt natuurlijk ook bellen of mailen.

 

Iedereen is anders

Jongeren die lesbische, homo, bi en/of transgender (LHBT) gevoelens hebben, staan voor extra uitdagingen in vergelijking met hun leeftijdsgenoten.
Negatieve reacties van leeftijdsgenoten, pesten en geweld komen veel voor. Dit maakt LHBT-jongeren kwetsbaar voor onder meer depressie en zelfmoord.
Op de website iedereenisanders.nl vindt u ook een gedeelte wat primair is bedoeld voor ouders/verzorgers.
U vindt er handvatten om uw kind te ondersteunen wanneer hij of zij mogelijk homo, lesbisch, bi of transgender gevoelens heeft.  

Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

 1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

  Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

 2. 2 Mijn dochter van 3 wil niet eten

  Je hoort vaak dat peuters slechte eters zijn en dat er een hele strijd kan ontstaan om het eten toch naar binnen te krijgen. Dat peuters slechte eters zijn, lijkt vaak alleen zo. Na hun groeispurt als baby komt de groei in een wat rustiger vaarwater; uw peuter heeft wat minder voeding nodig. Houdt in de gaten: is mijn kind levendig en gezond? Groeit het? Dan is er niets aan de hand. Uw kind eet heus ‘vanzelf’ als het trek heeft. Maak er geen strijd van. Peuters ontdekken net hun eigen wil en kunnen uw aandringen om te eten makkelijk aanwenden om die eens goed uit te proberen. Daar wordt de sfeer aan tafel niet leuker van. Geef uw kind gewoon de tijd, of laat hem zelf eten. Desnoods helpt u een handje.  Is iedereen klaar en hoeft uw peuter niet meer? Dan kan het bordje weg. Komt u er niet uit?Neem dan contact op met Porthos.

 3. 3 Heb ik als ouder invloed op hoe snel mijn kind zindelijk wordt?

  Eerlijk gezegd niet. uw kind moet dat zelf doen. Het best kunt u afwachten tot uw kind er zelf aan toe is. Hoe fanatieker ouders proberen hun kind snel zindelijk te krijgen, hoe meer kans u heeft dat uw kind gaat dwarsliggen. U kunt wel een handje helpen. Bijvoorbeeld door uw peuter te prijzen als hij zijn ‘boodschap’ in het potje heeft gedeponeerd.V  or de meeste kinderen geldt dat de nachtzindelijkheid vrij snel volgt op de dagzindelijkheid. Toch plast één op de tien kinderen van vijf jaar nog in zijn bed. Dat zijn vaker jongens dan meisjes. Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn, waar het kind niets aan kan doen. Als uw kind op zijn/haar zevende nog steeds bedplast, ga dan eens langs bij de dokter.Komt u er niet uit? Neem dan contact op met Porthos.

 4. 4 Mijn (ex-) partner en ik hebben verschillende ideeën over opvoeden

  Het komt vaak voor dat ouders verschillende opvoedingsideeën hebben. U komt  beiden uit een ander gezin, en u hebt bovendien allebei een eigen persoonlijkheid. Het is belangrijk dat u samen afspraken maakt over de opvoeding. Meestal is dat een tussenweg tussen de aanpak van u en die van uw partner. Komt u er samen niet uit? Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met Porthos.

 5. 5 Wij hebben kinderen en gaan scheiden, wat houdt een ouderschapsplan in?

  In een ouderschapsplan staan onderwerpen beschreven als:


  ·         Elk kind is uniek, waar wilt u als  ouders rekening mee houden.

  ·         Woon-  en zorg verdeling.

  ·         Regeling van de vakanties, feestdagen, verjaardagen etc..

  ·         Hoe verlopen de onderlinge overleg momenten, wat te doen bij conflicten

  ·         Wie onderhoudt de contacten met school, arts, vereniging etc.

  ·         Wel of geen co-ouderschap.

  ·         Financiële zaken als kinderbijslag, alimentatie, etc.


  Kortom, wat is belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind, waar kunt u nu al rekening mee houden en hoe legt u dat vast in heldere afspraken. Voorbeelden van een ouderschapsplan kunt u gratis op internet vinden. Hulp nodig bij het samen invullen? Neem dan contact op met Porthos.

 6. 6 Ik ben zwanger. Waar kan ik terecht als ik mij wil aanmelden voor zwangerschapsgym?

  Er is geen cursusaanbod meer voor aanstaande ouders vanuit de GGD Zeeland. Voortzetting van de zwangerschapscursus vindt per 1 mei 2012 plaats door Fysiotherapie Westerzicht, voor meer info zie www.fysiotherapiewesterzicht.nl

  Aanstaande ouders in Walcheren kunnen ook terecht in de oosterschelderegio of in Zeeuws-Vlaanderen voor het gratis cursusaanbod vanuit de GGD. Ook kunnen zij terecht bij diverse particuliere aanbieders van zwangerschapsgymnastiek.  In veel gevallen worden de kosten hiervan (deels) gedekt door de eigen (aanvullende) zorgverzekering. Voor actuele info zie ook: http://www.ggdzeeland.nl/doelgroepen/ouderpagina/infoaanstaandeouders