Thema's

Opvoeding

228

Een kind dat gepest wordt, een slecht slapende peuter, een puber die niet luistert... Iedere ouder heeft wel eens vragen of zorgen rondom de opvoeding van kinderen.

 

Kijk voor opvoedtips op de website van de GGD Zeeland of Opvoeden.nl. Ook op Twitter is het opvoedsteunpunt een vraagbaak voor Zeeuwse ouders op het gebied van opgroeien en opvoeden. Stel een vraag of volg via: @PosOpvoedenZLD. Maar soms kan het fijn zijn als een professional met een onafhankelijke blik met u meedenkt. Dat kan op de opvoedsteunpunten, die in Porthos te vinden zijn.

 

Hier worden spreekuren gehouden door een pedagogisch adviseur. U kunt bij deze spreekuren terecht met uw vragen en zorgen rondom de opvoeding van kinderen van 0 tot 19 jaar. Door financiering van de Zeeuwse gemeenten is het opvoedspreekuur voor ouders helemaal gratis. Een verwijsbrief is niet nodig en er zijn geen wachtlijsten.


De gesprekken

De pedagogisch medewerker gaat in de gesprekken altijd uit van de vraag van de ouder(s). U bepaalt waar u het over wilt hebben. De medewerker luistert naar uw verhaal en gaat samen met u op zoek naar een oplossing. Tijdens de gesprekken wordt nuttige informatie en documentatie verstrekt. Meestal zijn een paar gesprekken genoeg om weer verder te kunnen. De gesprekken zijn zonder de kinderen erbij.

 

Opvoedspreekuur 

Er zijn drie opvoedsteunpunten op Walcheren. Wilt u een afspraak maken voor het opvoedspreekuur? Neem dan contact op met het plan- en afsprakenbureau via telefoonnummer: 0113 - 249315. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur.

 

Middelburg

Porthos (met Centrum voor Jeugd en Gezin)

St. Sebastiaanstraat 12, Middelburg


Veere

Schoolstraat 4, Oostkapelle

Opvoedspreekuur: maandag 09.00 - 12.00 uur

 

Vlissingen

Porthos/De Combinatie

Pablo Picassoplein 126, Vlissingen

Opvoedspreekuur: maandag 13.00 - 15.30 uur woensdag 10.00 - 12.30 uur


Bekijk hier een filmpje van GGD Zeeland voor ouders over het opvoedsteunpunt:

Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

 1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

  Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

 2. 2 Mijn dochter van 3 wil niet eten

  Je hoort vaak dat peuters slechte eters zijn en dat er een hele strijd kan ontstaan om het eten toch naar binnen te krijgen. Dat peuters slechte eters zijn, lijkt vaak alleen zo. Na hun groeispurt als baby komt de groei in een wat rustiger vaarwater; uw peuter heeft wat minder voeding nodig. Houdt in de gaten: is mijn kind levendig en gezond? Groeit het? Dan is er niets aan de hand. Uw kind eet heus ‘vanzelf’ als het trek heeft. Maak er geen strijd van. Peuters ontdekken net hun eigen wil en kunnen uw aandringen om te eten makkelijk aanwenden om die eens goed uit te proberen. Daar wordt de sfeer aan tafel niet leuker van. Geef uw kind gewoon de tijd, of laat hem zelf eten. Desnoods helpt u een handje.  Is iedereen klaar en hoeft uw peuter niet meer? Dan kan het bordje weg. Komt u er niet uit?Neem dan contact op met Porthos.

 3. 3 Heb ik als ouder invloed op hoe snel mijn kind zindelijk wordt?

  Eerlijk gezegd niet. uw kind moet dat zelf doen. Het best kunt u afwachten tot uw kind er zelf aan toe is. Hoe fanatieker ouders proberen hun kind snel zindelijk te krijgen, hoe meer kans u heeft dat uw kind gaat dwarsliggen. U kunt wel een handje helpen. Bijvoorbeeld door uw peuter te prijzen als hij zijn ‘boodschap’ in het potje heeft gedeponeerd.V  or de meeste kinderen geldt dat de nachtzindelijkheid vrij snel volgt op de dagzindelijkheid. Toch plast één op de tien kinderen van vijf jaar nog in zijn bed. Dat zijn vaker jongens dan meisjes. Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn, waar het kind niets aan kan doen. Als uw kind op zijn/haar zevende nog steeds bedplast, ga dan eens langs bij de dokter.Komt u er niet uit? Neem dan contact op met Porthos.

 4. 4 Mijn (ex-) partner en ik hebben verschillende ideeën over opvoeden

  Het komt vaak voor dat ouders verschillende opvoedingsideeën hebben. U komt  beiden uit een ander gezin, en u hebt bovendien allebei een eigen persoonlijkheid. Het is belangrijk dat u samen afspraken maakt over de opvoeding. Meestal is dat een tussenweg tussen de aanpak van u en die van uw partner. Komt u er samen niet uit? Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met Porthos.

 5. 5 Wij hebben kinderen en gaan scheiden, wat houdt een ouderschapsplan in?

  In een ouderschapsplan staan onderwerpen beschreven als:


  ·         Elk kind is uniek, waar wilt u als  ouders rekening mee houden.

  ·         Woon-  en zorg verdeling.

  ·         Regeling van de vakanties, feestdagen, verjaardagen etc..

  ·         Hoe verlopen de onderlinge overleg momenten, wat te doen bij conflicten

  ·         Wie onderhoudt de contacten met school, arts, vereniging etc.

  ·         Wel of geen co-ouderschap.

  ·         Financiële zaken als kinderbijslag, alimentatie, etc.


  Kortom, wat is belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind, waar kunt u nu al rekening mee houden en hoe legt u dat vast in heldere afspraken. Voorbeelden van een ouderschapsplan kunt u gratis op internet vinden. Hulp nodig bij het samen invullen? Neem dan contact op met Porthos.

 6. 6 Ik ben zwanger. Waar kan ik terecht als ik mij wil aanmelden voor zwangerschapsgym?

  Er is geen cursusaanbod meer voor aanstaande ouders vanuit de GGD Zeeland. Voortzetting van de zwangerschapscursus vindt per 1 mei 2012 plaats door Fysiotherapie Westerzicht, voor meer info zie www.fysiotherapiewesterzicht.nl

  Aanstaande ouders in Walcheren kunnen ook terecht in de oosterschelderegio of in Zeeuws-Vlaanderen voor het gratis cursusaanbod vanuit de GGD. Ook kunnen zij terecht bij diverse particuliere aanbieders van zwangerschapsgymnastiek.  In veel gevallen worden de kosten hiervan (deels) gedekt door de eigen (aanvullende) zorgverzekering. Voor actuele info zie ook: http://www.ggdzeeland.nl/doelgroepen/ouderpagina/infoaanstaandeouders