Thema's

Alcohol en drugs

22

Geen ouder wenst het, maar alle kinderen komen een keer in aanraking met alcohol en drugs. Jongeren experimenteren graag. Met hun uiterlijk, seks, roken, drinken en met drugs. Meestal blijft het bij een experiment. Maar niet altijd, heeft u invloed op het alcohol- en drugsgedrag van uw kind? 

 

Nee zeggen werkt echt!

Als ouder hebt u meer invloed dan u denkt! Regels stellen of het drinken van alcohol verbieden helpt écht. Het is juist belangrijk om eerlijk te praten over alcohol en uw grenzen aan te geven. Wees niet bang dat ze stiekem gaan drinken als u het verbiedt. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die te maken krijgen met een 'nee' van hun ouders minder drinken dan kinderen die daar vrijer in worden gelaten.  En misschien dacht u ook dat het goed is om uw kind thuis te laten drinken. Maar dat idee is inmiddels achterhaald. Inmiddels weten we dat leren drinken leidt tot meer drinken. Wist u dat Zeeuwse jongeren gemiddeld nog geen veertien zijn als ze voor het eerste alcohol drinken? Deze leeftijdsgrens moet omhoog.

Wilt u tips over hoe uw met u zoon of dochter in gesprek kunt gaan? Kijk dan eens op de campagnewebsite van de Zeeuwse jeugd en alcohol aanpak  'Laat ze niet (ver)zuipen!' www.laatzenietverzuipen.nl, hier vindt u nuttige informatie en tips.

 

Veel vragen en zorgen kunnen de kop op steken. Misschien wilt u eerst wat informatie. Lees dan het themadossier over verslaving. Hierin vindt u filmpjes, nieuws, artikelen, boeken, dvd's en websites over dit onderwerp.

 

Soms kan de problematiek rond het gebruik zulke vormen aan nemen dat professionele hulp wenselijk is. Heeft u dringend behoefte aan hulp? Heeft u vragen? Neem dan contact op met Porthos. Kom langs, bel of mail. We komen graag met u in gesprek.

 

Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

 1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

  Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

 2. 2 Mijn dochter van 3 wil niet eten

  Je hoort vaak dat peuters slechte eters zijn en dat er een hele strijd kan ontstaan om het eten toch naar binnen te krijgen. Dat peuters slechte eters zijn, lijkt vaak alleen zo. Na hun groeispurt als baby komt de groei in een wat rustiger vaarwater; uw peuter heeft wat minder voeding nodig. Houdt in de gaten: is mijn kind levendig en gezond? Groeit het? Dan is er niets aan de hand. Uw kind eet heus ‘vanzelf’ als het trek heeft. Maak er geen strijd van. Peuters ontdekken net hun eigen wil en kunnen uw aandringen om te eten makkelijk aanwenden om die eens goed uit te proberen. Daar wordt de sfeer aan tafel niet leuker van. Geef uw kind gewoon de tijd, of laat hem zelf eten. Desnoods helpt u een handje.  Is iedereen klaar en hoeft uw peuter niet meer? Dan kan het bordje weg. Komt u er niet uit?Neem dan contact op met Porthos.

 3. 3 Heb ik als ouder invloed op hoe snel mijn kind zindelijk wordt?

  Eerlijk gezegd niet. uw kind moet dat zelf doen. Het best kunt u afwachten tot uw kind er zelf aan toe is. Hoe fanatieker ouders proberen hun kind snel zindelijk te krijgen, hoe meer kans u heeft dat uw kind gaat dwarsliggen. U kunt wel een handje helpen. Bijvoorbeeld door uw peuter te prijzen als hij zijn ‘boodschap’ in het potje heeft gedeponeerd.V  or de meeste kinderen geldt dat de nachtzindelijkheid vrij snel volgt op de dagzindelijkheid. Toch plast één op de tien kinderen van vijf jaar nog in zijn bed. Dat zijn vaker jongens dan meisjes. Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn, waar het kind niets aan kan doen. Als uw kind op zijn/haar zevende nog steeds bedplast, ga dan eens langs bij de dokter.Komt u er niet uit? Neem dan contact op met Porthos.

 4. 4 Mijn (ex-) partner en ik hebben verschillende ideeën over opvoeden

  Het komt vaak voor dat ouders verschillende opvoedingsideeën hebben. U komt  beiden uit een ander gezin, en u hebt bovendien allebei een eigen persoonlijkheid. Het is belangrijk dat u samen afspraken maakt over de opvoeding. Meestal is dat een tussenweg tussen de aanpak van u en die van uw partner. Komt u er samen niet uit? Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met Porthos.

 5. 5 Wij hebben kinderen en gaan scheiden, wat houdt een ouderschapsplan in?

  In een ouderschapsplan staan onderwerpen beschreven als:


  ·         Elk kind is uniek, waar wilt u als  ouders rekening mee houden.

  ·         Woon-  en zorg verdeling.

  ·         Regeling van de vakanties, feestdagen, verjaardagen etc..

  ·         Hoe verlopen de onderlinge overleg momenten, wat te doen bij conflicten

  ·         Wie onderhoudt de contacten met school, arts, vereniging etc.

  ·         Wel of geen co-ouderschap.

  ·         Financiële zaken als kinderbijslag, alimentatie, etc.


  Kortom, wat is belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind, waar kunt u nu al rekening mee houden en hoe legt u dat vast in heldere afspraken. Voorbeelden van een ouderschapsplan kunt u gratis op internet vinden. Hulp nodig bij het samen invullen? Neem dan contact op met Porthos.

 6. 6 Ik ben zwanger. Waar kan ik terecht als ik mij wil aanmelden voor zwangerschapsgym?

  Er is geen cursusaanbod meer voor aanstaande ouders vanuit de GGD Zeeland. Voortzetting van de zwangerschapscursus vindt per 1 mei 2012 plaats door Fysiotherapie Westerzicht, voor meer info zie www.fysiotherapiewesterzicht.nl

  Aanstaande ouders in Walcheren kunnen ook terecht in de oosterschelderegio of in Zeeuws-Vlaanderen voor het gratis cursusaanbod vanuit de GGD. Ook kunnen zij terecht bij diverse particuliere aanbieders van zwangerschapsgymnastiek.  In veel gevallen worden de kosten hiervan (deels) gedekt door de eigen (aanvullende) zorgverzekering. Voor actuele info zie ook: http://www.ggdzeeland.nl/doelgroepen/ouderpagina/infoaanstaandeouders