Thema's

Vrijwilligerswerk

91

Ik wil er iets toe doen!”


Gewoon eens een keer wat voor een ander doen. Niet betaald, wel een hoop voldoening. Vrijwilligerswerk is lang zo gek niet! Veel organisaties zijn erg blij als jonge vrijwilligers zich aanmelden. Er zijn voor jou leuke en nuttige vrijwilligersklussen. In het weekend, ’s avonds, dus ook voor drukke agenda’s.

 

Waarom zou je vrijwilligerswerk doen? Je helpt anderen en jezelf! Je hebt minder de lasten dan bij een betaalde baan. Bovendien bepaal jij zelf wat je écht wel en écht niet wilt doen. Je leert nieuwe mensen kennen, doet ervaring op. Toekomstige werkgevers vinden een vrijwilligersjob op je cv erg aantrekkelijk en je hebt een leuke tijd!


Je kunt bijvoorbeeld een keer per maand in een jongerencentrum achter de bar staan of een keer per week een leuke activiteit bij jou in de buurt begeleiden. Misschien is een vrijwilligersbaantje in een verzorgingshuis wel wat voor jou. Wil jij iets betekenen voor de maatschappij? Of ben je op zoek naar iets nieuws in je leven? Misschien ben je een beetje eenzaam en wil je graag nieuwe mensen leren kennen? Meld je dan nu aan als vrijwilliger!

 

Lees meer over vrijwilligerswerk in het themadossier.

 

Maatschappelijke stage

Vanaf 2011 moeten alle middelbare scholieren verplicht op maatschappelijke stage. Waarom? Het geeft je inzicht, kennis en begrip voor ontwikkelingen in de samenleving. Je scoort voor school. Het versterkt je vertrouwen en je sociale vaardigheden. Bovendien geeft het een voldaan gevoel iets goeds te doen voor anderen. En last but not least: je hebt een leuke tijd en ontmoet veel nieuwe mensen! Porthos, helpt je samen met de school een leuke stage te vinden!  Wil jij er écht toe doen? Met een Maatschappelijke Stage of een vrijwilligersklus buitenom school tel je mee!

 

Nieuwsgierig?

Op www.welzijnmiddelburg.nl/vrijwilligerswerk vind je veel verschillende vrijwilligersvacatures. Je kunt vacatures zoeken die speciaal voor jongeren t/m 18 jaar zijn, door je leeftijd in het zoekvenster in te vullen. Ook vind je meer informatie en kun je je direct aanmelden voor leuke vrijwilligersklussen in Middelburg en omgeving. Je mag ook langskomen in Porthos Middelburg, vraag dan naar de medewerkers van SWM Samen Vrijwillig.

 

Vlissingse scholieren kunnen vanaf terecht bij het Vrijwilligerspunt Vlissingen voor een Maatschappelijke stage. Kijk op www.vrijwilligerspuntvlissingen.nl

 

 

Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

 1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

  Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

 2. 2 Wat is het verschil tussen een dip en een depressie?

  We kennen het allemaal : het gevoel dat alles niks is, je nergens meer zin in hebt en alles negatief lijkt. Iedereen voelt zich wel eens verdrietig of somber. Je kunt door verschillende dingen depressieve gevoelens krijgen. Je kunt je bijvoorbeeld heel onzeker voelen, of ruzie met familie of vrienden hebben. Of je weet niet wat je met jezelf of je leven aan moet. Ook kan het zo zijn dat je eigenlijk helemaal geen idee hebt waardoor je in een dip zit of depressieve gevoelens hebt. Het is in ieder geval voor jezelf belangrijk dat je iets met deze gevoelens doet. Soms worden depressieve klachten steeds erg of duren ze langer. Het wordt dan steeds moeilijker om uit je dip te komen en de kans wordt groter dat er echt sprake is van een depressie. Of er nu sprake is van een dip of een depressie is moeilijk vast te stellen. Jijzelf of een vriendin, leerkracht of ouder kan in je omgeving niet vaststellen of er sprake is van een depressie. Een depressie is namelijk een diagnose die alleen gesteld kan worden door bijvoorbeeld een arts. Een deskundige kan de klachten die jij ervaart onderzoeken. Komt je er niet uit? Neem dan contact op met Porthos.

 3. 3 Wat moet ik doen nu mijn ouders gaan scheiden?

  Als je ouders gaan scheiden, kan dit heel erg voor je zijn. Voor je gevoel horen je vader en moeder samen te zijn. Een scheiding kan spanningen, onzekerheden, angst, onzekerheid en boosheid naar anderen veroorzaken. Je ouders zijn voor jou een basis, je kon op je ouders vertrouwen. Hoe je reageert op de scheiding, is voor iedereen verschillend. Maar het is heel normaal dat je er last van hebt. Als je ouders gaan scheiden, kun je allerlei lichamelijke klachten krijgen, zoals:

  ◦    Angstklachten zonder dat je precies weet waarom
  ◦    Vermoeidheid
  ◦    Eet- en slaapstoornissen
  ◦    Pijn in het lijf (hoofdpijn, buikpijn, rugpijn)
  ◦    Somberheid, nergens zin in hebben en andere lichte depressieve klachten
  ◦    Moeite om te concentreren

  Praat met je ouders over hoe jij je voelt. Ook kun je iemand in vertrouwen nemen, die op een onpartijdige manier naar je luistert en je steun kan bieden. Hierbij kun je denken aan een leraar op school, iemand van de sportvereniging, een kennis/vriend of een familielid. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met Porthos.

 4. 4 Tot welke leeftijd moet ik naar school?

  In Nederland gaan de meeste kinderen vanaf hun 4e tot hun 18e jaar naar school. Volgens de Leerplichtwet moet je pas naar school als je vijf jaar bent. Je moet op een school zijn ingeschreven op de eerste dag van de maand die volgt op je vijfde verjaardag. Vanaf dat moment moet je ook iedere schooldag op school aanwezig zijn. De leerplicht geldt tot het einde van het schooljaar waarin je 16 jaar wordt, daarna begint de kwalificatieplicht.

   

  Na de leerplicht ben je kwalificatieplichtig en moet je een startkwalificatie behalen. Een startkwalificatie is een mbo-diploma op niveau 2 of hoger of een havo/vwo-diploma. Een vmbo-diploma is dus geen startkwalificatie. Om een startkwalificatie te behalen kun je de hele week onderwijs volgen of kiezen voor een combinatie van leren en werken. De kwalificatieplicht duurt tot de dag dat je een startkwalificatie hebt behaald of de dag dat je 18 jaar wordt.

   

  Meer lezen over de leerplicht en andere zaken over leren? Kijk op de speciale website www.lereninzeeland.nl

 5. 5 Ik blijf wel eens thuis van school, mag dat?

  Je moet in principe alle lessen volgen. Je mag alleen thuisblijven als je ziek bent. De Leerplichtwet kent geen snipperdagen, je hebt al veel vakantie. Daarom kunnen je ouders alleen in uitzonderlijke gevallen verlof voor je aanvragen. Verzuim je toch, dan kan de leerplichtambtenaar van het RBL (Regionaal Bureau Leerlingenzaken) jou en/of je ouder(s)/verzorger(s) hierop aanspreken. Wanneer je spijbelt of te laat komt, loop je een groter risico het onderwijs zonder diploma te verlaten. En jongeren zonder diploma hebben minder kans op een baan. Daarom wordt spijbelen en te laat komen steeds vroeger aangepakt. Als beginnende spijbelaar of als je te laat op school komt kan je van het RBL een verwijzing krijgen naar Bureau Halt waar je een Halt-traject moet volgen. 

  Meer lezen over de leerplicht en andere zaken over leren? Kijk op de speciale website www.lereninzeeland.nl