Thema's

Seks

34

“Ik vind het zó spannend!”

 

Bloedstollend kan het zijn. Liefde, seks en seksualiteit. Alle gevoelens gieren door je lijf. Het hoort allemaal prettig te zijn. Gelukkig is dit meestal wel het geval. Maar het kan ook heel spannend en eng zijn. Het kan je behoorlijk onzeker maken. Misschien wil je nog geen seks, weet je niet goed hoe het moet of ben je bang dat het misgaat.

 

Seks. Iedereen krijgt er mee te maken. Zo normaal als dat lijkt is het voor sommigen niet. Praten over seks of je geaardheid kan ongemakkelijk zijn. Seks kan ook een akelige nasleep hebben. Condoom vergeten? Een soa opgelopen? Ben je (onbedoeld) zwanger? Seks tegen je zin? Zeker de eerste keer kan voor heel veel spanning zorgen. De eerste keer vergeet je nooit meer. Daarom is het belangrijk er iets leuks van te maken.

 

Een eerste vereiste is dat je het zelf wilt. Doe het niet als je er nog niet aan toe bent. Neem altijd je eigen gevoelens en verlangens als uitgangspunt. Op televisie en internet wordt veel gezegd en geschreven over seks. Misschien dollen je vrienden er ook vaak over. Onder jongeren gaan er veel heldenverhalen de ronde. Maar er zijn ook nog veel jongeren die bijna niets over seks weten.

 

Vragen over seks

Je bent verliefd maar ziet hij/zij je niet staan? Wanneer je met iemand naar bed gaat kom je te snel klaar en daar baal je van. Je hebt onveilig gevreeën en bent bang dat je een soa hebt. Je wilt aan de pil maar moet er niet aan denken dat met je moeder te bespreken. Je schaamt je want je hebt natte dromen. Er begint van alles te groeien aan je lichaam en daardoor zit je niet lekker in je vel. Heb je een nare sekservaring gehad en weet je niet wat je moet doen? Voor al dit soort vragen kun je bij Sense terecht.

 

Sense is het centrum voor seksuele gezondheid in Zeeland. Op de websites van Sense of infovoorjou.nl vind je betrouwbare informatie over seksualiteit, relaties, je lijf, relaties, soa's en anticonceptie. Wil je een anoniem persoonlijk gesprek? Voor al je vragen over seks en seksualiteit kun je ook bij Porthos terecht. Kom langs, bel of mail.

 

Iedereen is anders
Heb jij twijfels of vragen over op wie jij valt: op meisjes, jongens of allebei? Twijfel je over wie jij bent: meer een meisje, meer een jongen?
Of ben je eruit en wéét je dat je homo-, lesbische-, bi- of transgendergevoelens hebt?
Dan is iedereenisanders.nl dé plek voor jou. Hier vind je veel info en tips over 'anders' zijn.

Kijk op de website iedereenisanders.nl, infovoorjou.nl of stuur de LHBT jongerengroep Zeeland een berichtje via Facebook!

 

Terug naar overzicht thema's

Veelgestelde vragen

 1. 1 Verwijzing naar de 10 veelgestelde vragen?

  Voor specifieke vragen kunt u terecht op: http://nieuw.porthos.nl/vragen/

 2. 2 Wat is het verschil tussen een dip en een depressie?

  We kennen het allemaal : het gevoel dat alles niks is, je nergens meer zin in hebt en alles negatief lijkt. Iedereen voelt zich wel eens verdrietig of somber. Je kunt door verschillende dingen depressieve gevoelens krijgen. Je kunt je bijvoorbeeld heel onzeker voelen, of ruzie met familie of vrienden hebben. Of je weet niet wat je met jezelf of je leven aan moet. Ook kan het zo zijn dat je eigenlijk helemaal geen idee hebt waardoor je in een dip zit of depressieve gevoelens hebt. Het is in ieder geval voor jezelf belangrijk dat je iets met deze gevoelens doet. Soms worden depressieve klachten steeds erg of duren ze langer. Het wordt dan steeds moeilijker om uit je dip te komen en de kans wordt groter dat er echt sprake is van een depressie. Of er nu sprake is van een dip of een depressie is moeilijk vast te stellen. Jijzelf of een vriendin, leerkracht of ouder kan in je omgeving niet vaststellen of er sprake is van een depressie. Een depressie is namelijk een diagnose die alleen gesteld kan worden door bijvoorbeeld een arts. Een deskundige kan de klachten die jij ervaart onderzoeken. Komt je er niet uit? Neem dan contact op met Porthos.

 3. 3 Wat moet ik doen nu mijn ouders gaan scheiden?

  Als je ouders gaan scheiden, kan dit heel erg voor je zijn. Voor je gevoel horen je vader en moeder samen te zijn. Een scheiding kan spanningen, onzekerheden, angst, onzekerheid en boosheid naar anderen veroorzaken. Je ouders zijn voor jou een basis, je kon op je ouders vertrouwen. Hoe je reageert op de scheiding, is voor iedereen verschillend. Maar het is heel normaal dat je er last van hebt. Als je ouders gaan scheiden, kun je allerlei lichamelijke klachten krijgen, zoals:

  ◦    Angstklachten zonder dat je precies weet waarom
  ◦    Vermoeidheid
  ◦    Eet- en slaapstoornissen
  ◦    Pijn in het lijf (hoofdpijn, buikpijn, rugpijn)
  ◦    Somberheid, nergens zin in hebben en andere lichte depressieve klachten
  ◦    Moeite om te concentreren

  Praat met je ouders over hoe jij je voelt. Ook kun je iemand in vertrouwen nemen, die op een onpartijdige manier naar je luistert en je steun kan bieden. Hierbij kun je denken aan een leraar op school, iemand van de sportvereniging, een kennis/vriend of een familielid. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met Porthos.

 4. 4 Tot welke leeftijd moet ik naar school?

  In Nederland gaan de meeste kinderen vanaf hun 4e tot hun 18e jaar naar school. Volgens de Leerplichtwet moet je pas naar school als je vijf jaar bent. Je moet op een school zijn ingeschreven op de eerste dag van de maand die volgt op je vijfde verjaardag. Vanaf dat moment moet je ook iedere schooldag op school aanwezig zijn. De leerplicht geldt tot het einde van het schooljaar waarin je 16 jaar wordt, daarna begint de kwalificatieplicht.

   

  Na de leerplicht ben je kwalificatieplichtig en moet je een startkwalificatie behalen. Een startkwalificatie is een mbo-diploma op niveau 2 of hoger of een havo/vwo-diploma. Een vmbo-diploma is dus geen startkwalificatie. Om een startkwalificatie te behalen kun je de hele week onderwijs volgen of kiezen voor een combinatie van leren en werken. De kwalificatieplicht duurt tot de dag dat je een startkwalificatie hebt behaald of de dag dat je 18 jaar wordt.

   

  Meer lezen over de leerplicht en andere zaken over leren? Kijk op de speciale website www.lereninzeeland.nl

 5. 5 Ik blijf wel eens thuis van school, mag dat?

  Je moet in principe alle lessen volgen. Je mag alleen thuisblijven als je ziek bent. De Leerplichtwet kent geen snipperdagen, je hebt al veel vakantie. Daarom kunnen je ouders alleen in uitzonderlijke gevallen verlof voor je aanvragen. Verzuim je toch, dan kan de leerplichtambtenaar van het RBL (Regionaal Bureau Leerlingenzaken) jou en/of je ouder(s)/verzorger(s) hierop aanspreken. Wanneer je spijbelt of te laat komt, loop je een groter risico het onderwijs zonder diploma te verlaten. En jongeren zonder diploma hebben minder kans op een baan. Daarom wordt spijbelen en te laat komen steeds vroeger aangepakt. Als beginnende spijbelaar of als je te laat op school komt kan je van het RBL een verwijzing krijgen naar Bureau Halt waar je een Halt-traject moet volgen. 

  Meer lezen over de leerplicht en andere zaken over leren? Kijk op de speciale website www.lereninzeeland.nl